PİYASALARA GÜVEN VERİLMELİ

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı, ÖNCÜ Tv.’de Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu ‘Kitabın Ortasından’ programında içinde bulunduğumuz ekonomik koşulları değerlendirdi. Döviz kuru nedeniyle iğneden ipliğe tüm ürünlere zam yapıldığını ifade eden Kayıkcı: “Piyasalara, esnaflara, vatandaşlara güven verilmelidir” dedi.

Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizden geçtiğini ifade eden DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı programda şu görüşlere yer verdi:

“Şuanda ekonomi içinde bir kaos durumu hakimdir. Hemen her geçen gün bir ürüne zam yapılıyor. Hatta bir ürüne hafta içinde birkaç kez zam yapılıyor. Dolayısıyla bir malı sattığınızda aynı malı yerine aynı fiyattan koyamıyorsunuz. Çıkan fiyat inmiyor. Birçok üründe  de tedarikçiler ürünlerine fiyat veremiyor, dolayısıyla ürün de veremiyor. Bu ülkeyi kaosa sokmaya kimsenin hakkı yoktur. Her dönemde olduğu bu tür ortamlarda fırsatçılar, spekülatörler de ortaya çıkıyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Herkes dertli. Şiddetli bir dalga içindeyiz. Dalga boyu düşmeden hesap yapmak mümkün olmuyor.

SERBEST PİYASA

Serbest piyasa deniliyor. Hayati işlerde, stratejik ürünlerde serbest piyasa olmaz, olmamalıdır. Temel, stratejik ürünlerde serbest piyasa olmaz. Serbest bırakırsanız stokçuluk ortaya çıkar. Gerekirse bu ürünler sübvanse edilmelidir. Tabii bir de spekülatörler ortaya çıkar. Net ve açık söylüyorum, spekülatörler teröristtir. Bir ürünün fiyatında bir hafta içinde üç kat fiyat artışı olabileceğini anlayabilmek mümkün değildir. Dolayısıyla su bulanıktır. Durulması gerekiyor. Esnaflarıma, vatandaşlarıma şunu söylemek isterim; kesinlikle bu su durulacaktır. Lakin, siyasetçilere çok iş düşüyor. Sokağı dinlemeleri gerekiyor. Bu dönemde bir korku var, ürkeklik var. Birilerinin, siyasetçilerin güven verici konuşmaları gerekiyor. Siyaset biraz konuşsun.

KAR’SIZLIĞA VARIZ ZARAR ETMEYELİM

Esnafımız bu ekonomik koşullar içinde rafını korumak istiyor. Çünkü, sattığı malın yenisini yerine koyamıyor. Az önce belirttim, bir mala bir hafta içinde üç kez zam gelir mi? Bunu nasıl izah edeceksiniz. Fiyat verilemeyen mallar var.Bizim esnafımızın her zaman sağduyuludur. Hiçbir zaman provokasyonlara gelmez. Şu an esnafımız kar etmeyebilir ama zarar da etmesin. Bunun için her zaman belirttiğimiz bir husus var; esnafımızın sırtından vergi yükü kaldırılmalıdır.

ALIM GÜCÜ YETERSİZ

Şu an yapılan zamlarla, ortalıktaki kaosla vatandaşların alım gücü geriledi. Serbest piyasa allak bullak oldu. Asgari ücret belirlenecek. Alım gücüne en büyük etken budur. Asgari ücret kesinlikle tatmin edici seviyede olmalıdır. Bizim düşüncemiz asgari ücretin 5 bin lira olması lazım.

ANKARA’DA TEMASLARDAYIZ

Bizim bağlı olduğumuz TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) ile Ankara’da durum değerlendirmesi yapıyoruz. An be an tüm koşulları değerlendiriyoruz. Başkanımız Bendevi Palandöken konuya hakim. Biz de bölgemizdeki konuları iletiyoruz. Konuşuyoruz. Esnaf ve Sanatkarlarımızı, vatandaşlarımızı rahatlatacak tedbirleri görüşüyoruz. Bu su durulacaktır. Kimsenin umutsuz olmasını istemiyoruz.”


Paylaş: