AKARYAKIT ZAMLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR
AKARYAKIT ZAMLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR
Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkcı, birçok üründeki fiyat artışlarının akaryakıt zamlarından kaynaklandığını belirterek, ‘Akaryakıta gelen zamlar nakliye masraflarını artırdığı için bu da doğrudan tüm ürünlerin fiyatlarını etkiliyor. Bu nedenle akaryakıt zamlarının önüne geçilmesi gerekiyor. Fiyat artışlarının önüne geçilmesi için de akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi’ne geçilmesi zorunludur’ dedi.
DESOB Başkanı Mustafa Kayıkcı üretim ve hizmet sektöründe girdi maliyetlerinin ürün fiyatlarını etkilediğini ifade ederek şu görüşlere yer verdi: “Ürünlerin fiyatlarını temel girdi maliyetlerindeki giderler belirliyor. Nakliye masraflarındaki ciddi oranda artış, taşımacılığın yapılacağı güzergahın uzaklığı boyunca fiyatlara yansıyacak zam oranını da kaçınılmaz kılıyor. Ürün fiyatlarının aşağı yönde ivme yakalaması için Eşel Mobil Sistemi'ne geçilmesi gerekiyor.” Kayıkcı, ürün nakliyelerinde otoyol ve köprü geçişlerindeki artışlarının da olumsuz etki yaptığını da işaret ederek, “Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde indirime gidilmeli. Bu uygulamalar ile dar gelirli vatandaşlarımız rahat bir nefes alır. En önemlisi enflasyonun düşmesi ile ekonomide kısa sürede rahatlama gerçekleşir’ dedi.
EŞEL MOBİL SİSTEMİ NEDİR, NE DEMEK?
Tüketicinin alım gücünün düşmesini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalması anlamına geliyor. Eşel mobil sistemiyle fiyat artış kararlarından bazıları ÖTV'den karşılanarak pompa fiyatlarına yansımıyor.
TEMEL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 8'E İNDİRİLDİ
Bebek bezi, deterjan ve sabun gibi temel ihtiyaç ürünlerinde ve yeme içmede KDV oranları yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı alındığı belirtti.

Paylaş: